Puro silindir şeklinde zerrinlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında tütün taneçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun etrafında spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak bozulmamış, esnek ve ötümlü bir gestaltda olmalı, şiddetli bir aromaya ve muntazam yanmayı katkısızlayacak yönıcı özelliğe sahip olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabilinden ülkelerin bulunmuş olduğu iklim kuşağında yetineşelendiren, fermente edilmiş tütünlerin elde yahut makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türki’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pürus” (saf münezzeh katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden gestaltlmış” valörında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde bayağı koca oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabilinden ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en güzel purolar olarak nitelendirilseler de birbunca kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro ciğerer en dikkat etmesi gerekilen şey doğru bir nemde purolarınızı tüketmektir. Eğer doğru bir nemde değil ise purolarınız ne denli kaliteli yada pahalı olmasına fallmaksızın purodan alacağınız tat yada tatlılık maalesef katiyen hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro seyahat humidorları, puro tüp vb. tamlık hıfız ve taşıma enstrümanları haddizatında puronun nemini saklamak ve ciğerime amade girişmek ciğerindir. Bağımlı bu puro hıfız ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dönem mefkûre rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Pekâlâ mefkûre puro rutubet değerleri nelerdir bir zaman da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde ciğerilen bir puro mefkûre rutubet değerlerinde ciğeriliyor onaylama edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabilinden görülsede haddizatında bu rutubet değerleri de kimisine nazaran gayet onat ve ciğerilebilir en oflaz değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve hangi rutubet değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro ciğermeyi çok severken gayrı bir nefer bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir fehamet bulunduğunu ve asla ciğerilmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de yerindedır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. özen edilmesi müstelzim şey %65 madunı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet ayırtı beyninde gidip gelmeden daima aynı rutubet değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değmedarımaişetimi purolarına mazarrat verebilir. Böyle bir değişim yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Pekâlâ rutubet değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu rutubet değerleri neyi değmedarımaişettirmektedir diye soracak olursanız kısaca beyan etmek gerekir ise puro da rutubet değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, yaman azalır ve ciğerimi zorlaşır, rutubet değeri azaldıkça yaman artar, ciğerimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna dönem ve deney ile karar vereceksiniz. Size kimesne en güzel fehamet bu ve bu değerde ciğermelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek natürel buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine olanak katkısızlar. İÇerisindeki köpük kabilinden siyah molekül averaj 6 kamer içerisinde medarımaişetlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tesviye üzerine kurulu bu düzen sıcaklıktan bağımsız olmadığı ciğerin makul bir dönem içerisinde sıcaklarda rutubet enseışı yada soğuklarda humidor zarfında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu yol bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca şu denli alev değmedarımaişetimi olmayan ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabilinden %70 rutubet değeri sağlamak ciğerin tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran daha ez etkilendirler ve daha kontrollü bir salınım yaparlar fakat genede bu fehamet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında fakat içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabilinden çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek düzlemı %70 neme getirmeyi ammaçlarlar. Eğer derdiniz koca rutubet evet ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dönem gayrı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin şeşndaki ab haznesindeki üstteki bir fan ianeı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in ötümlü ayarlanan rutubet seviyesinde kalması katkısızlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet değeri bu seviyenin şeşna düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen rutubet değeri gelmesi iile alay malay yeniden durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek ciğerin en güzel opsiyon olarak karşıtmıza çıkmaktadır.
En on çıkan son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem rutubet alıntı hem rutubet tesviye özelliği sebebiyle hızlı bir şekilde kullanılmaya çıbanlamıştır. Geceleyin gündüz yada sezon intikalleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına olanak sağlamıştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ilgilendiren aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama ötekiler ise puro nemlendirme ciğerin kullanılmaktadır. başkaca Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem az hemde koca rutubet değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir rutubet değeri katkısızlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda dışında humidor ciğeri fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tamlık puroların aynı nemde ve daha katkısızlıklı olmasını katkısızlamaktadır.