Puro silindir şeklinde zerrinlmış duman yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, zarfında duman kıtaçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde zerrinlmış zerrincı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu zerrincı yaprak tendürüst, esnek ve yumuşak bir dokumada olmalı, şiddetli bir aromaya ve rabıtalı yanmayı sağlamlayacak yerıcı özelliğe mevla olmalıdır. Henüz çok Küba, Dominik Cumhuriyeti kabil ülkelerin bulunduğu ülke kuşağında yetisevinçli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede zerrinlmasıyla yapılan bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan geçkintir. Bu dile de Latince “pümoskof gâvuru” (saf temiz yardımsız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden dokumalmış” fehvaında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk defa TDK sözlüğünün 1955 seneındaki pressında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde olabildiğince koca miktarda Köle, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua kabil ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, cihan çapında en oflaz purolar olarak nitelendirilseler de birşu denli spesiyalist Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip olduğundan bahsetmektedir.
Puro dâhiler en uyanıklık etmesi gerekilen şey sadık bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet sadık bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız tat yada kâm maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. tüm saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve dâhilime hazır tasarruf etmek dâhilindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her mevsim ülküsel nem değerlerinde saklanmaktadır. Evet ülküsel puro nem değerleri nelerdir beş altı da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 nem değerleri beyninde dâhililen bir puro ülküsel nem değerlerinde dâhililiyor akseptans edilebilir. Kimine nazaran %65 azca yada %75 çok muş kabil görülsede gerçekte bu nem değerleri de kimisine nazaran gayet makul ve dâhililebilir en kıyak değerlerdir. Burada nem in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne nem değerlerinde purodan tat aldığıdır. Kimisi %65 nemde puro dâhilmeyi çok severken değişik bir kişi bu nem değerinin puroya yazık edilen bir ölçü olduğunu ve asla dâhililmemesi gerektiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de muhikdır. Bu iki görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Dikkat edilmesi gereken şey %65 altı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla yanında bu %10 luk nem başkalıkı beyninde gidip gelmeden cemi aynı nem değerlerinde puronuzu mıhlı tutmanızdır. %5 ve üstü bir nem değkonuimi purolarına beis verebilir. Böyle bir değiş yapacaksanız bunu olası olduğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Evet nem değerlerinden bahsettiğimize nazaran bu nem değerleri neyi değkonutirmektedir niteleyerek soracak olursanız kısaca tercüman olmak gerekir ise puro da nem değeri arttıkça purodan düzenınan aroma artar, esrar azalır ve dâhilimi zorlaşır, nem değeri azaldıkça esrar artar, dâhilimi kolaylaşır ve düzenınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde eğlenmek istiyorsanız buna mevsim ve deneme ile hüküm vereceksiniz. Size sima en oflaz ölçü bu ve bu değerde dâhilmelisin dememeli çünkü puronun nem kıymetini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek doğal buharlaşma ile humidor içine nem vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlamlar. İÇerisindeki köpük kabil yağız molekül yaklaşık 6 ay içinde konulevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Yaklaşık %70 nem verme üzerine yerleşmiş bu düzenek sıcaklıktan özgür olmadığı dâhilin mukannen bir mevsim içinde sıcaklarda nem geriışı yada soğuklarda humidor zarfında nem azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu vadi bir nemlendirici kullanıyorsanız olası olduğunca zait alev değkonuimi sıfır ortamlar seçmeye çdüzenışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler kabil %70 nem değeri sağlamak dâhilin dizayn edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme nazaran elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu ölçü iyileşmesi yaklaşık %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri kabil çdüzenışırlar ve kontrollü bir şekilde nem vererek ortamı %70 neme getirmeyi fakatçlarlar. şayet derdiniz koca nem olabilir ise bunun sebebi genelde sıcaktır ve o mevsim değişik nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü opsiyon Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki sutaş haznesindeki üstteki bir fan yardımı ile humidor içine dağıtılır ve nem in sürekli ayarlanan nem seviyesinde kalması sağlamlanır. Örneğin nem kıymetini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu değeri giriyorsunuz ve ortamda ki nem değeri bu seviyenin altına düşmüş olduğunde fan çdüzenışmakta ve istenen nem değeri gelmesi iile yanında tekrar durmaktadır. Bu ürünler genelde kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek dâhilin en oflaz opsiyon olarak alınmıza çıkmaktadır.
En on çıdem son opsiyon ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir katlanma yaratmış ve hem nem iktibas hem nem verme özelliği sayesinde hızlı bir şekilde kullanılmaya mirlamıştır. Akşam gündüz yada zaman intikalleri esnasında oluşan nem dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler yalnızca puro değil, gitar, gıda, duman vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait aksamı ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 yalnızca humidor istihzar diğerleri ise puro nemlendirme dâhilin kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise duman nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem sakıt hemde koca nem değerlerinde çift taraflı çdüzenışarak mıhlı bir nem değeri sağlamlamasıdır.
Bunlarında dışında humidor dâhili fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve tüm puroların aynı nemde ve elan sağlamlıklı olmasını sağlamlamaktadır.